lunes, 30 de septiembre de 2024

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (8): LUIS MARÍA ANDRIANI

 


Una de las encaramadas calles que suben el cerro de nuestro monte de Sagunto hacia su fortaleza conocida con el nombre de Castillo, es la que en el año 1887 se dedicó al militar catalán Luis María Andriani i Escoffett, sustituyendo su anterior denominación de Calderers. Esta calle parte de la calle Mayor y conecta con la subida de la calle de San Miguel, dejando en su trayecto el acceso a la calle Abylix, antes llamada de Barta y conocida popularmente como del Eco.

Luis María Andriani, el personaje que da nombre a la calle de la que hablaremos hoy,  nació en Barcelona el 24 de septiembre de 1773, en el seno de una familia militar, su padre fue el brigadier Felipe Andriani. Realizó sus estudios en el seminario de Nobles de Barcelona para después ingresar en el cuerpo del ejército, participando con tan solo diecinueve años en la defensa de Ceuta.

Ya en la Guerra de la Independencia fue segundo jefe de Estado Mayor del cuerpo de ejército de Cataluña, en Tarragona, en 1811, participando en la defensa de Tortosa, y poco después fue nombrado gobernador del Castillo de San Fernando de Sagunto, en agosto de 1811.

El cronista decimonónico de Sagunto, Antonio Chabret y Fraga, cerca de setenta años después de ocurridos aquello hechos, que concernieron a nuestra ciudad durante el periodo luctuoso de la Guerra de Independencia, recogía en un detallado relato las actuaciones de los militares españoles y franceses en Sagunto, en aquel comienzo de otoño de 1811,  siguiendo para ello las memorias que escribiera el propio brigadier Andriani.

Comienza así su relato Chabret: “En esta desmantelada fortaleza entraron dos mil novecientos hombres á la caída de la tarde del 22 de setiembre, la mayor parte gente bisoña, algunos sin vestuario y sin contar con la oficialidad que correspondía á los cinco batallones que formaban. Fue encomendada la defensa de dicho fuerte al coronel del Ejército Luis María Andriani, militar pundonoroso y entendido, que comprendiendo lo crítico y delicado de su cargo, lo aceptó tan sólo como buen patriota, aun á costa de su adquirida reputación”.

A pesar de que en un primer momento Andriani rechazó los primeros embates del general Suchet sobre el Castillo, lo que le valió que fuera ascendido a Brigadier, y de la dura y decidida defensa que emplearon, los asedios cruentos de los franceses a la maltrecha fortaleza, la fatiga de la guarnición y la escasez de víveres, decidieron a adoptar, finalmente, tras convocar una Junta de Jefes, la rendición que les propuso la mañana del día 26 de octubre el general napoleónico, Luis Gabriel Suchet.

Andriani fue conducido como prisionero a Francia, de donde volvería tras tres años de confinamiento, publicando en Madrid, en 1815, un Extracto del manifiesto de la defensa del retrincheramiento no concluído en 1811, conocido por castillo de San Fernando de Sagunto que hizo su gobernador. Unos años después, en 1838, volvería a publicar el Manifiesto, con notables diferencias, al tiempo que editaba una Memoria sobre la defensa de Sagunto en 1811, por el general Andriani en refutación de un pasaje de la historia de la guerra de la independencia de España, que dio a luz en 1835 a 1837 el Ecmo. Sr. Conde de Toreno.

Siguió Andriani, después de la contienda hispano-francesa, su carrera militar desempeñando diversos cargos, como los de Coronel del Regimiento infantería de León entre 1819 y 1823, Mariscal de campo en 1835, y segundo cabo de la capitanía general de Madrid. El Gobierno de la Nación le concedió en 1840, por su defensa del Castillo de Sagunto, la gran cruz de San Fernando, y en 1855, un año antes de su muerte, recibió la cruz pensionada de San Hermenegildo.




martes, 24 de septiembre de 2024

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (7): JOSEP BLASCO SUCH

 


Josep Blasco Such va nàixer a Sagunt quan ja en quedava molt poc perquè s´acomiadara el segle XIX, el dia 14 de març de 1897. Els seus pares foren José Blasco García i Julia Such Cayo.

Amb tretze anys va entrar a estudiar al Seminari Metropolità de València, on estigué fins a 1921. Del Seminari passà a la Universitat i l´any 1925 es llicencià en la secció d´Història de la Facultat de Filosofia i Lletres.

L´any 1933 ingressà en el Cos de l´Ensenyament Mitjà, com a professor adjunt de Llatí. El seu primer lloc de destí fou la ciutat de Noya, a Pontevedra, Institut del qual va ser nomenat Director. Després,  es traslladà a la ciutat castellonenca de Benicarló on estigué fins a la Guerra Civil. Finalitzada aquesta, va impartir classes de llatí a l´Institut Francesc Ribalta de Castelló i, més avant, en el Lluís Vives de València, on es jubilà el 1967.

L´abril de 1936 es casà al poble de Serra amb Teresa Estellés Pérez, natural de Nàquera, i d´aquest matrimoni en nasqueren cinc fills: Mari Carmen, Maria Teresa, Josep Lluís, Manuel i Júlia. El tercer, Josep Lluís, es convertiria amb el pas del temps en un important filòsof, professor de la Universitat de València i, també seguiria aquesta mateixa disciplina del coneixement la més jove, Júlia, que va publicar un important llibre assagístic de converses amb Joan Fuster.

En els anys 30 del segle XX Josep Blasco va participar, com a membre d’Acció Catòlica, en diverses activitats d’associacions locals, culturals i polítiques, com van ser l’Acadèmia Cultural Saguntina –de la qual fou president– i el partit Dreta Agrària Regional –que és com es deia ací a Sagunt la Dreta Regional Valenciana. En l´Acadèmia Cultural Saguntina va programar diverses conferències i va editar la revista local que es deia Jóvenes, participant activament en ambdós, alhora que publicava alguns articles en la premsa catòlica, com en el diari La Voz Valenciana.

José Blasco Such va ser alcalde de Sagunt en dos ocasions: una primera legislatura, de només un any de duració, de l’1 de febrer de 1940 al 27 de gener de 1941, de la qual va cessar a petició pròpia; i una segona, més llarga i fructífera, de quasi deu anys, de juny de 1950 fins a novembre de 1959. A més fou Diputat provincial pel districte de Sagunt  des de 1950 fins a 1958.

La dècada dels cinquanta fou molt important per a Sagunt, ja que s´aprofità l´inici del desenvolupament econòmic de l´època franquista. Durant el manament de Josep Blasco es dugueren a terme importants inversions en infraestructures municipals, iniciant-se, al mateix temps,  una important revitalització ciutadana, de la qual hem de nomenar, de forma especial la que pertoca a l´àmbit de la cultura: es varen formar les Biblioteques  municipals de Sagunt i el Port, es va publicar el famós butlletí municipal Sagunto, ple de pàgines memorables; es dictaren cicles de conferències i es feren exposicions d´art; es dugué a terme les festes per la commemoració del dèsset centenari del martiri dels Sants Patrons de Sagunt, els sants de la pedra: Abdon i Senén; es creà l´important grup cultural de la Penya Esvaradora que va programar molts actes; es posà en marxa Radio Sagunto; es va crear el Centre Arqueològic saguntí; i van dinamitzar-se  les activitats teatrals en el Teatre Romà, entre les que destacà la peça dramàtica de l´escriptor Jose Maria Pemán, La destrucció de Sagunt.

A més de la seua activitat política i de la seua docència com a professor de Llatí, Josep Blasco escrigué alguns assajos com els dedicats a l’humanista valencià Juan Bautista Agnesio o Agnes, també conegut amb el nom de Joan Baptista Anyes, o un altre centrat en la figura del teòleg i filòsof  Sant Tomàs d’Aquino.

Així doncs, un important patrici saguntí, que va morir el 10 de març de 1974, i que avui dona  nom a un dels nous carrers de la nostra ciutat.





RESEÑA DE 'PAISAJE DESDE EL SUEÑO', de MIQUEL MARTÍNEZ

  Magnífica cuna poética, la de Sagunto. Demos la bienvenida a Juan Antonio Millón. Paisaje desde el sueño rebosa honestidad. La sabiduría ...