martes, 24 de septiembre de 2024

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (7): JOSEP BLASCO SUCH

 


Josep Blasco Such va nàixer a Sagunt quan ja en quedava molt poc perquè s´acomiadara el segle XIX, el dia 14 de març de 1897. Els seus pares foren José Blasco García i Julia Such Cayo.

Amb tretze anys va entrar a estudiar al Seminari Metropolità de València, on estigué fins a 1921. Del Seminari passà a la Universitat i l´any 1925 es llicencià en la secció d´Història de la Facultat de Filosofia i Lletres.

L´any 1933 ingressà en el Cos de l´Ensenyament Mitjà, com a professor adjunt de Llatí. El seu primer lloc de destí fou la ciutat de Noya, a Pontevedra, Institut del qual va ser nomenat Director. Després,  es traslladà a la ciutat castellonenca de Benicarló on estigué fins a la Guerra Civil. Finalitzada aquesta, va impartir classes de llatí a l´Institut Francesc Ribalta de Castelló i, més avant, en el Lluís Vives de València, on es jubilà el 1967.

L´abril de 1936 es casà al poble de Serra amb Teresa Estellés Pérez, natural de Nàquera, i d´aquest matrimoni en nasqueren cinc fills: Mari Carmen, Maria Teresa, Josep Lluís, Manuel i Júlia. El tercer, Josep Lluís, es convertiria amb el pas del temps en un important filòsof, professor de la Universitat de València i, també seguiria aquesta mateixa disciplina del coneixement la més jove, Júlia, que va publicar un important llibre assagístic de converses amb Joan Fuster.

En els anys 30 del segle XX Josep Blasco va participar, com a membre d’Acció Catòlica, en diverses activitats d’associacions locals, culturals i polítiques, com van ser l’Acadèmia Cultural Saguntina –de la qual fou president– i el partit Dreta Agrària Regional –que és com es deia ací a Sagunt la Dreta Regional Valenciana. En l´Acadèmia Cultural Saguntina va programar diverses conferències i va editar la revista local que es deia Jóvenes, participant activament en ambdós, alhora que publicava alguns articles en la premsa catòlica, com en el diari La Voz Valenciana.

José Blasco Such va ser alcalde de Sagunt en dos ocasions: una primera legislatura, de només un any de duració, de l’1 de febrer de 1940 al 27 de gener de 1941, de la qual va cessar a petició pròpia; i una segona, més llarga i fructífera, de quasi deu anys, de juny de 1950 fins a novembre de 1959. A més fou Diputat provincial pel districte de Sagunt  des de 1950 fins a 1958.

La dècada dels cinquanta fou molt important per a Sagunt, ja que s´aprofità l´inici del desenvolupament econòmic de l´època franquista. Durant el manament de Josep Blasco es dugueren a terme importants inversions en infraestructures municipals, iniciant-se, al mateix temps,  una important revitalització ciutadana, de la qual hem de nomenar, de forma especial la que pertoca a l´àmbit de la cultura: es varen formar les Biblioteques  municipals de Sagunt i el Port, es va publicar el famós butlletí municipal Sagunto, ple de pàgines memorables; es dictaren cicles de conferències i es feren exposicions d´art; es dugué a terme les festes per la commemoració del dèsset centenari del martiri dels Sants Patrons de Sagunt, els sants de la pedra: Abdon i Senén; es creà l´important grup cultural de la Penya Esvaradora que va programar molts actes; es posà en marxa Radio Sagunto; es va crear el Centre Arqueològic saguntí; i van dinamitzar-se  les activitats teatrals en el Teatre Romà, entre les que destacà la peça dramàtica de l´escriptor Jose Maria Pemán, La destrucció de Sagunt.

A més de la seua activitat política i de la seua docència com a professor de Llatí, Josep Blasco escrigué alguns assajos com els dedicats a l’humanista valencià Juan Bautista Agnesio o Agnes, també conegut amb el nom de Joan Baptista Anyes, o un altre centrat en la figura del teòleg i filòsof  Sant Tomàs d’Aquino.

Així doncs, un important patrici saguntí, que va morir el 10 de març de 1974, i que avui dona  nom a un dels nous carrers de la nostra ciutat.





No hay comentarios:

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (7): JOSEP BLASCO SUCH

  Josep Blasco Such va nàixer a Sagunt quan ja en quedava molt poc perquè s´acomiadara el segle XIX, el dia 14 de març de 1897. Els seus par...