miércoles, 14 de agosto de 2024

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (5): PADRE MORATÓ

 


Carta manuscrita de Francesc Morató y dibujo hecho por él de unas inscripciones latinas

El carrer del Pare Morató és un curt i estret vial de la nostra antiga ciutat que llinda amb el carrer de n´Amalia Danés –antigament denominat “de la carniceria vella”- i la plaçeta de Blasco Ibáñez o confluència del camí Reial amb el de València. Un carrer antic que portava el nom, abans què Antonio Chabret li donara el què té avui, de carrer del forn del raval o de San Salvador.

El pare Morató, fra Francesc Morató, va ser un frare saguntí de l´Ordre franciscana dels caputxins, batejat com a Francesc Morató y Ordaz, va nàixer l´any 1781, segons consta al manuscrit de la Estadística de la Provincia capuchina de la Preciosísima Sangre de Cristo i així ho arreplega el llibre d´Eugenio de Valencia, Necrológico histórico seráfico de los frailes capuchinos de la provincia de Valencia, publicat en 1947.

En 1797, amb setze anys professa en l´Ordre dels pares caputxins, al convent de la Magdalena, que té aquesta branca franciscana en Massamagrell i obtindrà per oposició una Lectoria de Sagrada de Teologia als 26 anys, en 1807.

Però, Morató no fou tan sols un devot frare i amb un remarcable coneixement en Teologia, sinò que ha de ser reconegut com el primer historiador de Sagunt que va dedicar una part important de la seua investigació a l´estudi de l´Arxiu de la nostra ciutat i, gràcies precissament  a aquest estudi, el seu succesor, el primer cronista de Sagunt, Antoni Chabret, va poder accedir a una part important de la història saguntina que va desparèixer amb les flames de l´incendi que va patir l´Arxiu municipal en la segona guerra carlina.

Morató va deixar escrit un manuscrit al qual aludeix en diverses ocasions Chabret, Memorias para la historia de Murviedro, sacadas de su Archivo civil, por el P. Francisco Morató y Ordaz, Calvo y Carratalá natural de la misma. Aquest manuscrit porta com a data l´any 1810 i com a lloc geogràfic el de la ciutat d´Oriola, on, precissament va trasladar-se Morató, en 1807.

A aquestes dos tasques, la religiosa i la historiadora o documentalista, afegiria, malgrat el curt termini de la seua vida, una tercera a la qual va dedicar-se Morató des de ben prompte al seu Morvedre natal: la búsqueda arqueológica i l´epigrafia, sobre tot aquesta última. Sabem d´aquesta activitat per diverses cartes que va enviar Morató al Pare dominic Bartolomé Ribelles que aleshores era cronista de la ciutat i Regne de València i un amant de l´epigrafia llatina. Almenys des de 1806 mantingué Morató una asídua correspondencia amb Ribelles, donant-li notícies i transcripcions epigràfiques de les trovalles que va anar fent ací a Sagunt, però també als termes de Sogorb i a Villar del Arzobispo.

Desafortunadament, només transcorreguts quatre anys des del seu trasllat al convent caputxí d´Oriola, el 7 d´octubre de 1811, va morir el nostre Pare Morató, amb tan sols 30 anys de vida.


No hay comentarios:

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (6): VICENTE NICOLAU COTANDA

  El carrer de Nicolau Cotanda és una estreta via urbana que uneix la Plaça dels Furs amb el carrer de Sant Francesc. El nom d'aquesta v...