martes, 15 de octubre de 2024

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (11): SANTIAGO BRU I VIDAL

 


Santiago Bru i Vidal va nàixer a Sagunt, un 21 de juliol de 1921, en una casa situada al carrer de Sant Didàc, que fins fa poc de temps encara es mantenia. Aquest jove que començà les seues primeres lletres a l´escola d´en Ciprià Cardona al carrer Bravo i un poc més endavant a l´escola d´en Josep Lerma, es convertiría, amb el pas del temps en un estudiós primordial de la ciutat de Sagunt i de la seua comarca i en un excel·lent poeta. Després dels estudis secundaris va estudiar Magisteri i la carrera de Filosofia i Lletres a la ciutat de València on acabà doctoran-se amb una tesi dedicada al passat romà que es publicaría, anys després, amb el títol de Les terres valencianes durant l´època romana.

El seu primer treball com a professor fou a l´Institut Valencià de Sordomuts de la Diputació de València, durant els anys 46-57, i, més tard, del 66 fins el 75 ocupà la plaça de professor d´Història a l´Institut de Godella, filial de l´Institut Lluís Vives. Simultanejà aquesta tasca acadèmica amb la investigació arqueològica com a Tècnic Superior del Servei d´Investigacions Prehistòriques, treballant junt al doctor Domingo Fletcher Valls.

Des de finals dels anys quaranta Bru i Vidal pertangué a un grup literari, fonamental en la història de la literatura contemporània valenciana, anomenat “Grup Torre”,  del qual formaren part els principals poetes de la generació dels cinquanta, com foren Joan Valls, Xavier Casp, Vicent Andres Estellés, Rafael Villar o Joan Fuster. Precisament amb aquest últim autor va mantindre una molt estreta amistat que restà reflectida a un interesantíssim epistolari. Fou, arran d´aquesta relació amb aquest Grup, que Bru començà a publicar els seus primers poemes que donaren pas, l´any 1958, al seu primer poemari, Ala encesa, al qual aniran afegin-se un bon grapat, al llarg de la seua vida, que quedarán recollits al dos gruixuts volums d´Obra poética completa. També publicá articles en diversos periòdics valencians i diverses revistes com Verbo, dirigida per José Albi o Pont blau.

En 1975 guanyà la plaça d´Inspector d´Arxius, Biblioteques, Museus i Monuments de la ciutat de València, càrrec que ocuparà fins la seua jubilació. Precisament el seu coneixement de la història de la ciutat valentina li valgué per ser nomenat l´any 73 Cronista Oficial de València i responsable del departament de Patrimoni Històric-Artístic del seu Ajuntament. La pràctica totalitat dels seus estudis sobre València foren arreplegats al segon volum de la seua Obra completa.

Però, la labor investigadora de Bru i Vidal se centrà sobre tot en la història de Sagunt i la seua comarca, com ja hem dit, des de la seua tesi universitària. Fou molt important, en aquest sentit,   la seua investigació del circ romà, abans que despareguera baix la cimentació de les vivendes del carrer dels Horts. En 1952, pel seus estudis saguntins i per la seua vàlua, va ser nomenat Cronista Oficial de Sagunt i publicà, fins la seua mort, una quantitat considerable d´estudis d´investigació i divulgació històrica, entre el quals nomenarem: Sagunt vist per un analista del segle XVI, , La vida saguntina del segle XVII, Enrique Palos i Navarro, El Camp de Morvedre en temps del cens de Floridablanca, o Traça i ventura de l´Ajuntament de Sagunt.

Va formar part d´entitats culturals valencianes capdavanteres com foren Lo Rat Penat, el Centre de Cultura Valenciana, l´Academia de Belles Arts de Sant Carles o l´Associació de Cronistes del Regne de València. I també fou nomenat membre corresponent de la Reial Academia d´Història d´Espanya.

Ací a Sagunt, participà de la vida cultural, primer com a promotor del grup cultural de la Penya Esvaradora, als anys 60, o dirigint el butlletí municipal Sagunto,i, més endavant, als anys 80, com a President del Centre d´Estudis del Camp de Morvedre, participant en la seua revista comarcal,  Braçal.

En 1988 fou nomenat “Fill predilecte” de Sagunt i deu anys més tard, en 1998, rebé el màxim guardó cultural valencià, el Premi de les Lletres valencianes. Dos anys després, en l´any 2000, amb molt de dolor, vam predre´l sorpresivament. La seua vida va ser molt fructífera en els dons de l´amistat i la cultura. Ens queda la seua memòria que hem de continuar mentenint-la, com la manté el nom del carrer que porta el seu nom;  ens queda el seu Arxiu i la seua biblioteca que la seua familia, en un acte que la dignifica, va donar a l´Ajuntament per al coneixement públic; i ens queda, finalment, la seua obra, indeleble, a la qual tornarem sempre com tornem ara, tot recordant aquests versos seus del poemari Poeta en darrer cant:

I com m´agradaria que els meus ulls es tancaren

mirant el meu paisatge! –perquè el paisatge és meu,

com és meu el meu poble, que per això un bon dia

vaig nàixer al meu poble, envoltat pel paisatge

i oliveres, i terra, i camins, i eixe riu

que plora una agonia de llàgrimes sense aigua,

i eixe Castell que els segles, a poc a poc, han bastit


jueves, 10 de octubre de 2024

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (10): ANTONI PALANCA MASIÀ

 


El carrer del mestre Palanca és un dels carrers que enllacen el Camí Reial amb el carrer dels Horts, dues de les grans artèries urbanes de Sagunt i un dels més transitats pels vehicles, encara que siga un carrer estret. Conflueixen a aquest carrer els de Bravo, Caruana i Marià Benlliure i en ell es trova el famós Forn de l´Olleria, nom que ens retrotrau a l´antic topònim d´aquest carrer, carrer de l´Olleria, denominat així perque, com ens explica el nostre cronista Antoni Chabret, al seu llibre Nomenclàtor, allí és on es trobaven instal·lades els antics forns terrissers on es coïen les olles i les gerres.

Recorde que en Santiago Bru i Vidal em deia: però, a quin mestre Palanca està dedicat el carrer?, amb ironia. Perque, certament, Palanca i mestres musicals, hi han hagut varis. Precisament és per ací per on deuríem de començar a parlar del personatge que avui tractaré: Antoni Palanca Masià.

El cognom Palanca és un cognom molt arrelat i conegut a Sagunt i molts personatges amb aquest han estat personalitats a la nostra ciutat. El pare d´Antoni Palanca Masià, Antoni Palanca Martínez fou un llaurador i propietari, un dels fundadors, en 1875, de la Societat Vitivinícola i depositari de la Confararia de la Nostra Senyora del Bon Succés. Del seu matrimoni amb la mestressa Maria Masià Soriano, van nàixer set fills, sis varons i una xiqueta, i gairebè tots es dedicaren a la música, encara que foren solament dos els que s´aplicaren professionalment a aquesta i foren, a més, compositors: Antoni i Julián (Hem de dir que Francesc fou prevere, també dedicat a tasques literàries, i Baltasar, polític i alcalde se Sagunt durant la dictadura de Primo de Rivera). Antoni, el major, fou realment el mestre dels demés així com, amb el pas del temps, ho seria del seu fill, Antoni Palanca Villar, un altre afamat compositor. Aleshores, podem dir que el carrer que avui tractem està dedicat al que fou mestre musical, per antonomàsia, de la familia Palanca, Antoni Palanca Masià.

Va nàixer a Sagunt acabant pràcticament l´any 1870, el 29 de desembre d´aquest any. Des de ben prompte va sentir afecció per la música i va començar els seus estudis musicals al Conservatori de València en 1885. Al Conservatori tingué dos grans mestres, Andrés Goñi i, per damunt de tot, Salvador Giner del que seria després un gran amic.

La tasca musical d´Antoni es va dirigir en dos trajectòries: la direcció i la composició musical. Com a director va començar dirigint la banda musical de la Lira Saguntina, en 1890. En 1903 passarà a dirigir la banda d´Alginet “La Artística”, i, més endavant la banda municipal de Carcaixent. Va tindre propostes de dirigir bandes a altres indrets, com a Madrid, com el propossà el mestre Serrano, però finalment decidí quedar-se al seu Sagunt i dirigir les nostres bandes.

La segona faceta seua fou la de compositor, a la qual va reeixir. Va compondre moltes peces i de varis formats musicals. Destacarem els poemes sinfònics “Oerfu en l´Avern”, “Un ball a la porta de l´alqueria” o “Romeria a Sant Esperit”, entre altres.

També va comprondre, sarsueles, la més famosa “El fantasma”, amb llibret d´Antoni Chabret i Fraga; però també altres més com “Rosa de la sierra”, estrenada al teatre Russafa en 1911, “Viento de levante”, “Bunyols i llorers”, etc.

Aixímateix va comprondre música litúrgica com la famosa “Misa” estrenada el dia del seu matrimoni amb Remedios Villar Sos, el 10 de gener de 1897, a l´Esglèsia de Santa Maria de Sagunt, baix la direcció del mestre Salvador Giner, i interpretada per vuitanta professors del Conservatori Superior de Música de València. Misa, per cert, que fou oficiada pel seu germà, Francesc, qui començava, amb aquesta, la seua tasca sacerdotal. A més d´aquesta primerenca Misa, compongué d´altres peces polifòniques, com “Misa en Sol menor” o “Mis en Fa major”. També destaquen les marxes fúnebres, “Suspirando” y “Te perdí”, i diversos motetes per a Setmana Santa.

Finalment, destacarem, dins de la seua producció, dos Himnes: “Gloria a Romeu (Himno Patrio)” la lletra del qual fou d´Enric Batalla Vives, estrenat a Barcelona en 1912 i cantat pel cor del Teatre del Liceu; i ”Himno de la Paz”, amb lletra del seu germà, Francesc Palanca Masià, estrenat el dia de la inauguració del monument a la restauració borbónica, el 3 de juny de 1927, acte al qual intervingué el rei Alfons XIII. La peça fou interpretada aleshores per les dues bandes que hi havia a Sagunt: la Societat Musical “El Arte” i la Unió Musical “Lira Saguntina”.

El 5 de març de 1933, dissortadament, finava Antoni Palanca Masià, i deixava al seu fill, Antoni Palanca Villar el testimoni de la direcció i composició a Sagunt, una ciutat amb una història musical llarga i molt arrelada que té en el mestre Palanca una fita fonamental.





sábado, 5 de octubre de 2024

PERSONAJES DE LA CALLES DE SAGUNTO (9): ANTONIO CHABRET FRAGA

 


Els parlarem d'un personatge il·lustre del Sagunt de finals del segle XIX que avui  dóna nom a la plaça principal del municipi, coneguda popularment com “la Glorieta”: Antoni Chabret i Fraga.

Neix Chabret en la vila de Morvedre el dia 28 de maig de 1846, en el carrer de Sant Miquel. Fou fill de Juan Bautista Chabret i de María Antonia Garrotxa, calderers naturals i veïns d'aquesta ciutat. Els seus iaios paterns van ser Pedro Chabret i Joaquina Antonia Candau; i els materns, Antonio Garrotxa i María Antonia Ferrer.

En 1858, amb dotze anys, Antoni Chabret ingressa en el Seminari Conciliar de València, en aquells dies instal·lat en l'antiga casona del Comte del Reial, en el número tres del carrer de Trinitaris. Allí cursarà durant vuit anys els seus estudis, els quatre primers anys de Latinitat i Humanitats, els tres posteriors de Filosofia i un de Sagrada Teologia

Al setembre de 1866, va abandonar el Seminari i es va incorporar, previ examen, a l'Institut de València, per a aspirar al grau de Batxiller en Arts i Oficis. En 1866, ja amb el Títol de Batxiller, amb vint anys complits, entra en la Universitat de València on cursa la llicenciatura de Medicina i Cirurgia durant sis anys. En 1877 i després de presentar-se i superar uns exercicis teòric-pràctics, obté el grau de llicenciatura en Medicina i Cirurgia.

El 15 de Juliol de 1878 Antonio Chabret contrau nupcies amb Dolors Bru Torres i d'aquest matrimoni naixeran tres fills, Adela, Antonio i Juan.

Sabem que Chabret va ocupar els càrrecs de metge titular, forense i subdelegat del partit de Sagunt, i abans d'això, va ocupar la seua primera plaça de metge en la població castellonenca de Caudiel, sent un dels socis fundadors del Centre Mèdic Castellonenc, en 1872.

També va exercir la seua professió en l'atenció a la guarnició militar del Castell de Sagunt, sent metge d'aquesta Plaça durant la tercera Guerra carlista, el que li va valdre la concessió el 24 de maig de 1881 de la Creu de primera classe al Mèrit Militar. I quan la Companyia ferroviària del Ferro del Nord, efectuava els seus treballs en el terme de Sagunt –en la línia fèrria cap a Terol i Calataiud-, va ocupar el càrrec mèdic de la citada companyia. També en el terreny de la medicina hem de destacar la seua participació en els assajos de la vacuna anticolérica amb el seu company, metge a Puçol, Amali Gimeno.

A més de la seua professió mèdica, Chabret va dedicar gran part de la seua vida a l'estudi i la investigació histórica i arqueològica de la seua ciutat, sent un membre eminent de la Renaixença valenciana. Va formar part del grup de corresponsals del gran epigrafista alemany Emil Hübner, amb qui va mantindre una abundant correspondència.

La nit del 16 de març de 1885 en el Teatre Principal de València es van celebrar els Jocs Florals –en la seua sisena convocatòria-. Va ser en aquests jocs florals quan rebrà Antoni Chabret la copa artística de la Societat d´Amics del Pais “a la millor Historia d´una població del Regne de València” per la seua obra Historia de Sagunto, que serà editada a Barcelona en 1888 .

Chabret i la seua obra Sagunto, va tindre una immediata repercussió en l'àmbit cultural i acadèmic, com es pot comprovar per la seua inclusió i ressenyes en diverses revistes, periòdics i monografies, tant d'àmbit espanyol com internacional.

En 1898 torna a presentar-se als Jocs Florals i és premiat el seu treball Història del terme general de Sagunt. En 1901 publica altra important obra, Nomenclàtor dels carrers, places i portes antigues de la Ciutat de Sagunt, de gran importància toponímica i històrica

Va ser durant l'estada de l´escriptor català Santiago Rusiñol a Sagunt, en 1901, quan va tindre lloc en la nostra ciutat l'estrena de la sarsuela El Fantasma. El llibret va ser escrit pel propi Antoni Chabret i la música pel jove deixeble de Salvador Giner, el saguntí Antoni Palanca.

Antoni Chabret no solament va ser metge, historiador i literat (coneguem, a més de la sarsuela, dos poemes en valencià (Sagunt, cant a ma pàtria i En lo convent de Sant Esperit), sinó que a més es va dedicar ferventment a la música i va compondré, que sapigam, almenys nou obres musicals.

Així mateix Chabret va participar en la modernització i en el benestar de la seua població. Un exemple d'això va ser la seua participació en la Junta per a la construcció del Pantà d'Assuévar.

En 1906 Chabret es va presentar de nou als Jocs Florals convocats a Castelló, on és premiada la seua obra Vies romanes de la província de Castelló de la Plana.

El dia quatre de setembre de 1907, després de pasar uns díes al Balneari de Cardó, morirà víctima d'una broncorràgia –segons consta en el seu Certificat de defunció- en la seua casa de la Glorieta de Sagunt als 61 anys d'edat.

En un article del semanari republicà saguntí, Tribuna Libre, s'arreplegava així el soterrament de Chabret:

            “Va ser monstruosa la manifestació de dol, com no s'havia vist mai en població semblant. A les quatre de la vesprada del dia cinc va començar á omplir-se la Glorieta d'amics i admiradors del finat. A les quatre i mitja va començar la desfilada marxant al cap les Societats de Llauradors i Artesans amb les seues respectives banderes. Darrere de les societats, el clergat, i seguidament el fèretre portat pels fills del difunt, Antonio i Juan, i dos dels seus germans, que no ho van abandonar fins que va ser col·locat en el seu nínxol…”.

Recordem ara, doncs, a aquest prócer saguntí que tant va aportar al coneixement, el benestar i la modernització de la nostra ciutat.





RESEÑA DE 'PAISAJE DESDE EL SUEÑO', de MIQUEL MARTÍNEZ

  Magnífica cuna poética, la de Sagunto. Demos la bienvenida a Juan Antonio Millón. Paisaje desde el sueño rebosa honestidad. La sabiduría ...