martes, 15 de octubre de 2024

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (11): SANTIAGO BRU I VIDAL

 


Santiago Bru i Vidal va nàixer a Sagunt, un 21 de juliol de 1921, en una casa situada al carrer de Sant Didàc, que fins fa poc de temps encara es mantenia. Aquest jove que començà les seues primeres lletres a l´escola d´en Ciprià Cardona al carrer Bravo i un poc més endavant a l´escola d´en Josep Lerma, es convertiría, amb el pas del temps en un estudiós primordial de la ciutat de Sagunt i de la seua comarca i en un excel·lent poeta. Després dels estudis secundaris va estudiar Magisteri i la carrera de Filosofia i Lletres a la ciutat de València on acabà doctoran-se amb una tesi dedicada al passat romà que es publicaría, anys després, amb el títol de Les terres valencianes durant l´època romana.

El seu primer treball com a professor fou a l´Institut Valencià de Sordomuts de la Diputació de València, durant els anys 46-57, i, més tard, del 66 fins el 75 ocupà la plaça de professor d´Història a l´Institut de Godella, filial de l´Institut Lluís Vives. Simultanejà aquesta tasca acadèmica amb la investigació arqueològica com a Tècnic Superior del Servei d´Investigacions Prehistòriques, treballant junt al doctor Domingo Fletcher Valls.

Des de finals dels anys quaranta Bru i Vidal pertangué a un grup literari, fonamental en la història de la literatura contemporània valenciana, anomenat “Grup Torre”,  del qual formaren part els principals poetes de la generació dels cinquanta, com foren Joan Valls, Xavier Casp, Vicent Andres Estellés, Rafael Villar o Joan Fuster. Precisament amb aquest últim autor va mantindre una molt estreta amistat que restà reflectida a un interesantíssim epistolari. Fou, arran d´aquesta relació amb aquest Grup, que Bru començà a publicar els seus primers poemes que donaren pas, l´any 1958, al seu primer poemari, Ala encesa, al qual aniran afegin-se un bon grapat, al llarg de la seua vida, que quedarán recollits al dos gruixuts volums d´Obra poética completa. També publicá articles en diversos periòdics valencians i diverses revistes com Verbo, dirigida per José Albi o Pont blau.

En 1975 guanyà la plaça d´Inspector d´Arxius, Biblioteques, Museus i Monuments de la ciutat de València, càrrec que ocuparà fins la seua jubilació. Precisament el seu coneixement de la història de la ciutat valentina li valgué per ser nomenat l´any 73 Cronista Oficial de València i responsable del departament de Patrimoni Històric-Artístic del seu Ajuntament. La pràctica totalitat dels seus estudis sobre València foren arreplegats al segon volum de la seua Obra completa.

Però, la labor investigadora de Bru i Vidal se centrà sobre tot en la història de Sagunt i la seua comarca, com ja hem dit, des de la seua tesi universitària. Fou molt important, en aquest sentit,   la seua investigació del circ romà, abans que despareguera baix la cimentació de les vivendes del carrer dels Horts. En 1952, pel seus estudis saguntins i per la seua vàlua, va ser nomenat Cronista Oficial de Sagunt i publicà, fins la seua mort, una quantitat considerable d´estudis d´investigació i divulgació històrica, entre el quals nomenarem: Sagunt vist per un analista del segle XVI, , La vida saguntina del segle XVII, Enrique Palos i Navarro, El Camp de Morvedre en temps del cens de Floridablanca, o Traça i ventura de l´Ajuntament de Sagunt.

Va formar part d´entitats culturals valencianes capdavanteres com foren Lo Rat Penat, el Centre de Cultura Valenciana, l´Academia de Belles Arts de Sant Carles o l´Associació de Cronistes del Regne de València. I també fou nomenat membre corresponent de la Reial Academia d´Història d´Espanya.

Ací a Sagunt, participà de la vida cultural, primer com a promotor del grup cultural de la Penya Esvaradora, als anys 60, o dirigint el butlletí municipal Sagunto,i, més endavant, als anys 80, com a President del Centre d´Estudis del Camp de Morvedre, participant en la seua revista comarcal,  Braçal.

En 1988 fou nomenat “Fill predilecte” de Sagunt i deu anys més tard, en 1998, rebé el màxim guardó cultural valencià, el Premi de les Lletres valencianes. Dos anys després, en l´any 2000, amb molt de dolor, vam predre´l sorpresivament. La seua vida va ser molt fructífera en els dons de l´amistat i la cultura. Ens queda la seua memòria que hem de continuar mentenint-la, com la manté el nom del carrer que porta el seu nom;  ens queda el seu Arxiu i la seua biblioteca que la seua familia, en un acte que la dignifica, va donar a l´Ajuntament per al coneixement públic; i ens queda, finalment, la seua obra, indeleble, a la qual tornarem sempre com tornem ara, tot recordant aquests versos seus del poemari Poeta en darrer cant:

I com m´agradaria que els meus ulls es tancaren

mirant el meu paisatge! –perquè el paisatge és meu,

com és meu el meu poble, que per això un bon dia

vaig nàixer al meu poble, envoltat pel paisatge

i oliveres, i terra, i camins, i eixe riu

que plora una agonia de llàgrimes sense aigua,

i eixe Castell que els segles, a poc a poc, han bastit


No hay comentarios:

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (11): SANTIAGO BRU I VIDAL

  Santiago Bru i Vidal va nàixer a Sagunt, un 21 de juliol de 1921, en una casa situada al carrer de Sant Didàc, que fins fa poc de temps en...