viernes, 16 de agosto de 2024

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (6): VICENTE NICOLAU COTANDA

 


El carrer de Nicolau Cotanda és una estreta via urbana que uneix la Plaça dels Furs amb el carrer de Sant Francesc. El nom d'aquesta via és el d'un pintor saguntí de finals del segle XIX que va passar els últims anys de la seua vida en l'Argentina.

            Vicent Nicolau Cotanda va néixer a Sagunt el 5 d'abril de 1852, on va realitzar els seus estudis de primària. La seua família, es va traslladar a València, quan encara ell era un nen, al carrer de Murviedro, al qual va establir una xicoteta fàbrica d'artesania mobiliària domèstica i de cistelleria. Als onze anys, veient el seu pare que Vicent estava molt despistat i distret amb els seus dibuixos, als quals va ser, ben propmpte, molt aficionat, ho va enviar de nou a Sagunt amb familiars perquè hi atengués en un negoci. Poc temps després es va escapar i va tornar caminant a València, seguint les vies del ferrocarril, arribant extenuat a la casa dels seus pares.   De ben jove, ingressà en l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles on emprendrà els seus estudis, ampliant-los amb classes en l'Ateneu Científic i en l'estudi del pintor Ignasi Pinazo. Des dels desset anys es va dedicar a la pintura de ventalls, una empresa aleshores florescent, en la qual va arribar a ser cap de taller. Segons va recollir el periòdic Las Provincias, de la seua mà va sortir el ventall pintat amb tres figures goyesques amb què València va obsequiar a la Infanta Doña Mercedes pel seu matrimoni. A més de la pintura artesanal, fabril, va continuar pintant a l'oli i a l'aquarel·la seguint els consells del seu mestre i íntim amic, Ignasi Pinazo.

            Les seues primeres exposicions foren en les cases de comerç (com la sombrereria de Settier del carrer de Sant Vicent) i en botigues d'objectes d'art del carrer de Saragossa (com la botiga de ventalls Ortells). Així mateix, va exposar també en el Café d'Espanya o el Saló Solís. En 1879 va presentar un quadre a l'Exposició de Belles Arts de València, La flor preferida, pel qual va obtenir un premi de segona classe. A l'any següent va tornar a presentar-se al mateix certamen amb la seua obra, La aguja de marear, tornant a ser premiat. En 1881 rep el segon premi del Casino Ateneu Obrer de València pel seu quadre, Armonías del corazón, i aquest mateix any es presenta a l'Exposició General de Belles Arts de Madrid amb el quadre, La expulsión de los moriscos de la playa de Valencia, obtenint per ell una medalla de tercera classe.

            Nicolau Cotanda es dedica plenament al seu treball creatiu, realitzant retrats, paisatges, escenes de costums, antigues o d'època, o pintant personatges típics de l'horta o la ciutat. I segueix presentant-se a les Exposicions de BBAA de València, Madrid o Cadis, obtenint en totes elles diversos premis. Al mateix temps diverses institucions adquireixen obra seua, com el Govern provincial de Cadis o el Ministeri de Foment de Madrid. En 1886 es presenta a l'exposició Regional de Saragossa i obté una medalla de plata la seua obra, El trovador.

            En 1885 perd a dos dels seus fills, de cinc i set anys, a causa de la diftèria i, animat pels seus amics, perquè no tinga una depressió, emprén un viatge a Barcelona, arribant fins a Girona. Allí concep Vicent la idea de dedicar un quadre històric al General Álvarez de Castro, un heroi de la Guerra d'Independència. El quadre, de grans dimensions, ho va presentar a l'exposició General de Madrid de 1887 i va obtenir un premi de mèrit especial amb honors de segona classe. Actualment aquest quadre es troba en el Club Espanyol de Buenos Aires.

            Conta el seu fill, Vicente Nicolau Roig, que el seu pare, al costat d'altres amics, solien sortir els caps de setmana d'excursió per diversos paratges de la província per a pintar. En una d'elles, acompanyant al seu pare, van anar a la cartoixa de Porta Coeli i després al Monestir franciscà de Sant Esperit. Allí van sopar en el refectori amb els frares i pernoctaren. Ja en la cel·la, on s'allotjava, va realitzar un Ecce Homo que va regalar al Prior i a la comunitat monacal de Gilet.

            Va ser President de la Secció de BBAA de l'Ateneu Científic de València els cursos 1879-80 i 1888-89, així com vicepresident el curs 1885-86.

            A mitjan de 1889 va embarcar en el port de València, en el vapor comte Wifredo, cap a Rio de la Plata. Va ser molt bé acollit en la capital argentina, venent bona part de la col·lecció que duia i, a la fi d'any, va regressar a València per a dur-se'n a la seua família i radicar-se a Buenos Aires. Allí es va dedicar a la pintura i a l'ensenyament i va entrar en contacte amb la intel·lectualitat bonaerenca formant part de la societat “La Colmena Artística”, integrada per un grup d'escriptors, pintors, escultors i músics. Va ser un dels fundadors del Cercle Valencià de Buenos Aires, així com el seu president i director artístic.

            Als escassos nou anys de vida en el nou continent, amb tan sols 46 anys, el 3 de juny 1898, moria d'un edema pulmonar el nostre artista. La seua defunció va tenir el seu eco a València i Sagunt i el seu amic Vicente Blasco Ibáñez va escriure sobre ell un sentit article necrològic sobre els seus valors humans i artístics.


miércoles, 14 de agosto de 2024

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (5): PADRE MORATÓ

 


Carta manuscrita de Francesc Morató y dibujo hecho por él de unas inscripciones latinas

El carrer del Pare Morató és un curt i estret vial de la nostra antiga ciutat que llinda amb el carrer de n´Amalia Danés –antigament denominat “de la carniceria vella”- i la plaçeta de Blasco Ibáñez o confluència del camí Reial amb el de València. Un carrer antic que portava el nom, abans què Antonio Chabret li donara el què té avui, de carrer del forn del raval o de San Salvador.

El pare Morató, fra Francesc Morató, va ser un frare saguntí de l´Ordre franciscana dels caputxins, batejat com a Francesc Morató y Ordaz, va nàixer l´any 1781, segons consta al manuscrit de la Estadística de la Provincia capuchina de la Preciosísima Sangre de Cristo i així ho arreplega el llibre d´Eugenio de Valencia, Necrológico histórico seráfico de los frailes capuchinos de la provincia de Valencia, publicat en 1947.

En 1797, amb setze anys professa en l´Ordre dels pares caputxins, al convent de la Magdalena, que té aquesta branca franciscana en Massamagrell i obtindrà per oposició una Lectoria de Sagrada de Teologia als 26 anys, en 1807.

Però, Morató no fou tan sols un devot frare i amb un remarcable coneixement en Teologia, sinò que ha de ser reconegut com el primer historiador de Sagunt que va dedicar una part important de la seua investigació a l´estudi de l´Arxiu de la nostra ciutat i, gràcies precissament  a aquest estudi, el seu succesor, el primer cronista de Sagunt, Antoni Chabret, va poder accedir a una part important de la història saguntina que va desparèixer amb les flames de l´incendi que va patir l´Arxiu municipal en la segona guerra carlina.

Morató va deixar escrit un manuscrit al qual aludeix en diverses ocasions Chabret, Memorias para la historia de Murviedro, sacadas de su Archivo civil, por el P. Francisco Morató y Ordaz, Calvo y Carratalá natural de la misma. Aquest manuscrit porta com a data l´any 1810 i com a lloc geogràfic el de la ciutat d´Oriola, on, precissament va trasladar-se Morató, en 1807.

A aquestes dos tasques, la religiosa i la historiadora o documentalista, afegiria, malgrat el curt termini de la seua vida, una tercera a la qual va dedicar-se Morató des de ben prompte al seu Morvedre natal: la búsqueda arqueológica i l´epigrafia, sobre tot aquesta última. Sabem d´aquesta activitat per diverses cartes que va enviar Morató al Pare dominic Bartolomé Ribelles que aleshores era cronista de la ciutat i Regne de València i un amant de l´epigrafia llatina. Almenys des de 1806 mantingué Morató una asídua correspondencia amb Ribelles, donant-li notícies i transcripcions epigràfiques de les trovalles que va anar fent ací a Sagunt, però també als termes de Sogorb i a Villar del Arzobispo.

Desafortunadament, només transcorreguts quatre anys des del seu trasllat al convent caputxí d´Oriola, el 7 d´octubre de 1811, va morir el nostre Pare Morató, amb tan sols 30 anys de vida.


sábado, 10 de agosto de 2024

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (4): SILIO ITÁLICO



Existe un grupo de calles del municipio de Sagunto que recuerda con su nombre el hecho fundacional de la mitología y la leyenda de nuestra ciudad: la lucha del pueblo saguntino ante el asedio que sufrió por el ejército del general cartaginés, Aníbal, en el año 218 a. de C., que dio lugar al comienzo de la Segunda Guerra Púnica, poniendo en liza a  dos de las grandes potencias militares de la Antigüedad: Roma y Cartago.

Hacia finales del siglo XIX y asesorados por el médico y cronista Antonio Chabret, los munícipes del Ayuntamiento llevaron a cabo una serie de cambios en la toponimia urbana, que supusieron el recuerdo fehaciente de aquella efemérides famosa por la que son recordados los saguntinos en los libros de historia, y que todas las generaciones han sabido mantener viva en la memoria.

Las calles Silio Itálico, Abylix, Alorco, Escipiones, Héroes, Murro, Quinto Fabio, Saguntino Alcón y Tito Livio nos recuerdan aquel hecho, de una u otra forma, bien porque fueran escritores que registraron en sus obras el hecho histórico y legendario –como son los casos del poeta Silio Itálico o del historiador Tito Livio-, bien porque fueron personajes –ya reales, ya ficticios- de aquella contienda famosa, como es el caso de Abylix, Alorco, Murro, Saguntino Alcón, Escipiones o Quinto Fabio, o bien, finalmente, recogiendo en su nombre la totalidad épica de aquella hazaña, como es el caso de la calle Héroes.

Hoy nos centraremos en Silio Itálico, poeta latino que compuso una extensa obra épica, con el nombre de Punica, que consta de 17 libros y más de 12.000 versos y en cuyos dos primeros libros se relata, desde la mitología y desde la ficción, pero también desde la Historia, el asedio de la ciudad de Sagunto, la defensa feroz de los saguntinos y la muerte heroica final de sus habitantes.

El nombre completo del poeta parece que fue Tiberio Catio Asconio Silio Itálico, según reza la inscripción descubierta en 1934 en el templo de Afrodita en Afrodisia, ciudad de Caria, en Asia Menor, donde Silio fue procónsul. Nació hacia el año 28 de la era cristiana y murió hacia el año 103. Aunque no se sabe con absoluta seguridad el lugar de su nacimiento, se supone que pudo ser en algún lugar de la Galia cisalpina, probablemente en Patavium  (Padua). Antes de dedicarse a la literatura llevó a cabo una importante labor como abogado en los últimos años del emperador Claudio. Durante el reinado de Nerón practicó de forma voluntaria la delación, lo que le valió para que fuera nombrado cónsul en el año 68 y gracias a su amistad con Vitelio logró una posición cómoda en la sociedad romana a pesar de la caída de Nerón.

En el año 77 fue nombrado por Vespasiano procónsul en Asia, cargo más alto al que podía aspirar un senador romano. Una vez concluyó su proconsulado, se apartó de la política y llevó una vida retirada, dedicada a la literatura, en sus posesiones de la Campania, rodeado de libros –poseía una de las más vastas y envidiadas bibliotecas romanas-,  objetos de arte y un círculo literario que se reunió en torno a él. Compró la finca donde descansaban los restos del gran poeta Virgilio y convirtió el aniversario del autor de la Eneida en una solemne fiesta religiosa. A los setenta y cinco años murió en su finca de la Campania, cerca de Nápoles, como consecuencia de una enfermedad crónica que Plinio denomina clavus, una especie de úlcera o tumor, motivo por el cual se dejó morir de hambre, “como un verdadero estoico”.

Como decíamos anteriormente, los dos primeros libros de la obra de Silio Itálico, Punica, recogen en hexámetros el relato de la historia de la batalla del Aníbal contra Sagunto. En los primeros versos de dicha historia recoge el poeta la fundación mitológica de nuestra ciudad y el epónimo de nuestro municipio: Zakinthos.

Dice así Silio Itálico:

“Las trompetas de guerra sonaron ante las mismas puertas de Sagunto y fue allí donde Anibal tomó las armas, ansioso de una guerra aún mayor. Sus hercúleos muros se elevan no muy lejos de la costa en una suave pendiente y deben su ilustre nombre a Zakinthos quien está enterrado en lo alto de la colina. Este regresaba a Tebas acompañando a Hércules, tras la muerte de Gerión... Alardeaba triunfante Zakinthos de su botín y, en el calor del mediodía, cuando iba a dar de beber a los bueyes capturados, pisó una serpiente que abriendo sus fauces hinchadas por el veneno que el sol calienta, le infligió una herida mortal, que acabó con el héroe griego en suelo ibérico. Guiados por el viento Noto, llegaron poco después colonos fugitivos originarios de Zakinthos, una isla bañada por el mar griego que, en otro tiempo, formaba parte del reino de Laertes. Más adelante, jóvenes de Árdea necesitados de un lugar donde establecerse, vinieron a consolidar sus humildes orígenes.”

Así lo recordó el poeta Silio Itálico, así lo recuerda el nombre de las calles y así hoy lo hemos recordado nosotros.




martes, 6 de agosto de 2024

PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (3): ABYLIX, SAGUNTINO ALCÓN, ALORCO, MURRO Y ZAKYNTHOS

 

                                 Último día de Sagunto (1869), de Francisco Domingo Marqués


El callejero de Sagunto recoge el nombre de varios personajes literarios, relacionados todos ellos con el asedio y la destrucción de Sagunto y la II Guerra púnica, en el siglo III a. de C. (218-219). Son las calles: Abylix, Saguntino Alcón, Alorco, Murro y Zakynthos. Aparecen en la literatura historiográfica y poética griega y latina.

1.- La calle Abylix: limita con las calles Andriani y En Jou. Tuvo también los nombres de Barta y Eco. El personaje al que se refiere aparece en la obra griega del historiador Polibio, Historias, donde recoge el relato de Abylix, un íbero al servicio del ejército cartaginés que ideó un plan para liberar a los hijos de varias familias hispanas que se encontraban presos en la ciudad de Sagunto por el general cartaginés Bóstar. Convenció a Bóstar para que los devolviera a las familias y así obtener su apoyo contra los romanos, pero una vez liberados Abylix los entregó al general romano Cneo Cornelio Escipión.

2.- La calle Saguntino Alcón: limita con las calles Camí Reial y Rosario. Tuvo también los nombres de la Rata y Palma. El personaje, Alcón, aparece en la obra del historiador romano Tito Livio, Ab urbe condita (desde la fundación de la ciudad). Alcón intentó mediar ante Aníbal para conseguir la paz: salió una noche de la ciudad, sin que nadie lo supiera, y fue al campamento de Aníbal donde imploró ante el general, pero este solo le dijo que accedería bajo unas condiciones que Alcón juzgó tan severas que decidió pasarse al enemigo ya que consideró que perdería la vida quien llevase tal propuesta a los saguntinos. Quien decidió llevar esa propuesta fue el hispano Alorco, que se encontraba a las órdenes de Aníbal, cuya hija Himilce era amante del general cartaginés y fue amigo de los saguntinos y se hospedó varias veces allí.

3.- La calle Alorco: limita con Camí Reial y la Avenida de los Santos Patronos. Fue llamada también Na Raseta. Alorco llevó ante el Senado de Sagunto las condiciones de paz de Anìbal Según Tito Livio, eran:

A/ Que diesen reparación a los turdetanos

B/ Que entregasen todo el oro y la plata

C/ Que saliesen de la ciudad con lo puesto y se estableciesen donde Aníbal indicara

4.- La calle Murro: limita con las calles de Vicente Fontelles y Gabriel Flors. Fue llamada del Atajo. Este personaje aparece en el poema épico latino Punica del escritor romano Silio Itálico. Representa al soldado saguntino joven, valeroso, con gran fortaleza, hijo de padre rútulo y de madre saguntina griega. Itálico describe los cartagineses que consigue matar Murro y el enfrentamiento final con Aníbal, en el que acaba muriendo.

5.- La calle Zakynthos: es una calle nueva, situada en la parte norte del río Palancia, limitando con las calles Pont romà y Vespasiano Gonzaga. Hace referencia, por una parte, a la isla jónica, de la que se dice, desde Estrabón, que de allí fueron los colonos que fundaron Sagunto, y, por otra parte, al personaje mitológico que aparece en el poema épico Púnica de Silio Itálico. Según este, Zakynthos sería el compañero de Hércules en su aventura de matar a Gerión y quitarles sus bueyes. En la colina de Sagunto los dos construyeron murallas ciclópeas, y, un día, cuando Zakynthos fue a dar de beber a los bueyes pisó una serpiente que le mordió y acabó con su vida. Hercules enterró allí mismo a su amigo, en una tumba de la que, según la leyenda que recoge Itálico, surgió, en el momento de la destrucción absoluta de Sagunto, una enorme serpiente que reptó hacia el mar y allí se hundió y desapareció.




PERSONAJES DE LAS CALLES DE SAGUNTO (6): VICENTE NICOLAU COTANDA

  El carrer de Nicolau Cotanda és una estreta via urbana que uneix la Plaça dels Furs amb el carrer de Sant Francesc. El nom d'aquesta v...